Jak wybierać najlepsze herbaty?
Herbata jest bardzo popularnym napojem na całym świecie. Najczęściej sięgamy po tą ogólnie dostępną w supermarketach. Rzadko kiedy czytamy składy i zastanawiamy się czy herbata, którą kupujemy to naprawdę dobra herbata. Tymczasem napój dobrej jakości zdecydowanie różni się od tradycyjnych herbatek ekspresowych. I to zarówno pod względem barwy jak i walorów smakowych, Jak zatem stać się świadomym konsumentem i wybierać tylko najlepsze herbaty?
Przede wszystkim własne preferencje
Przede wszystkim, przy wyborze herbaty należy się kierować swoimi własnymi preferencjami. Jeśli lubimy herbatę zieloną, nawet najsmaczniejsza herbata czerwona nie będzie nam smakować. Po ustaleniu, który napar najbardziej nam smakuje, pierwszym krokiem przed zakupem jest przeczytanie składu herbaty. Ma to bowiem znaczenie zwłaszcza w wypadu herbat ziołowych. Przykładowo, herbata z imbirem powinna mieć w składzie głównie liście czarnej herbaty i korzeń imbiru. Natomiast wszelkie domieszki, takie jak kwiat róży czy malina, mają za zadanie wzmocnić smak i dodać koloru. Ważne jednak aby ich udział procentowy w naparze był jak najmniejszy. Czytając etykiety istotne jest także, aby zwracać uwagę na kraj pochodzenia. Herbata earl grey powinna być, wbrew nazwie, produkowana w Chinach, Indiach i na Sri Lance. Natomiast matcha czy sencha to herbaty, których wyłącznym krajem pochodzenia jest Japonia. Wszelkie odstępstwa świadczą o tym, że herbata, oprócz niższej ceny, jest także gorszej jakości.
Wygląd liści
Równie ważna jest znajomość tego, jak liście poszczególnych gatunków herbat powinny wyglądać. Przykładowo, herbata oolong powinna mieć ciasno i równomiernie upakowane liście. Z kolei herbata czarna o całych liściach powinna rzeczywiście zawierać całe (nie połamane!) liście, natomiast cząstki herbaty o łamanych liściach powinny być jednolitej wielkości. Ponadto, dobra herbata charakteryzuje się bardzo małą zawartością pyłu, który zazwyczaj gromadzi się na dnie opakowania. O ile niewielka zawartość pyłu nie powinna niepokoić, to już fragmenty herbaty znajdujące się na spodzie opakowania mogą być sygnałem, że herbata nie jest najlepszej jakości. Cała masa herbaty powinna mieć przy tym jednolity kolor i gradację – wszelki przebarwienia czy zmiany koloru powinny zaniepokoić konsumentów.