
Skąd pochodzi czarna herbata?
Nazwa czarnej herbaty wywodzi się od koloru suszu. Pochodzi ona głównie z Chin, gdzie określa się ją czerwoną herbatą, ponieważ po zaparzeniu przyjmuje kolor ciemnej czerwieni. Herbata czarna rośnie także w Sri Lance, Indiach, Kenii, Malawi, Argentynie, Indonezji, Wietnamie oraz Turcji. Ten rodzaj herbaty występuje w aż czterech formach – całych liści, łamanych liści, tych bardzo rozdrobnionych oraz w postaci pyłu herbacianego. Jedną z najpopularniejszych odmian czarnej herbaty jest wywodząca się ze Sri Lanki herbata cejlońska. Ogromny sukces na całym świecie odniosły mieszanki herbat, np. z kwiatami, suszonymi owocami i aromatami. W związku z tym najlepszym przykładem jest earl grey z dodatkiem olejku z bergamotki.
Herbata czarna w naszym kraju
Herbata, która jest w Polsce i można ją kupić w niemal każdym markecie, pochodzi z Kenii (około jedna czwarta całości). Dodatkowo kolejnym państwem, skąd zamawiamy czarną herbatę są Chiny. Można również spotkać się z suszem z Indii, rzadziej z Indonezji i Sri Lanki. W tym ostatnim przypadku najczęściej jest to duży zestaw herbat zamawiany bezpośrednio przez herbaciarnię lub specjalistyczną hurtownię.
Herbata czarna w naszym kraju znalazła się dzięki Wielkiej Brytanii, gdzie osiągnęła niebywałą popularność. Jednak w czasach, kiedy dopiero rozpowszechniano czarną herbatę po Europie, była ona dostępna tylko dla elit. To właśnie wraz z francuską księżniczką Marią Ludwiką Gonzagą przybyła do Polski, gdzie początkowo nie była ulubionym napojem wyższych sfer. Jednak po czasie przekonano się do niej i stopniowo zaczęto importować jej jeszcze więcej. Po czasie była dostępna dla wszystkich Polaków i osiągnęła niebywałą popularność.
Popularność czarnej herbaty w Polsce
Czarna herbata jest najpopularniejszym napojem w Polsce. Jej udział w rynku herbacianym to ponad 60%. Polacy znaleźli się na czwartym miejscu w Europie, w statystyce dotyczącej ilości wypitej herbaty. Większość z tego jest herbatą czarną, często Earl Greyem. Źródła podają, że najczęściej kupowana jest klasyczna czarna herbata bez żadnych dodatków, które dodawane są dopiero przy parzeniu. Herbata zimowa czy jesienna stała się hitem, a zdjęcia parującego, bursztynowego naparu w towarzystwie cynamonu, miodu i pomarańczy podbiły Internet.