Herbata czerwona – czy każda jest herbatą?


czerwona herbata

Czy każda herbata czerwona, to na pewno herbata?

Najlepsze herbaty czerwone powinny posiadać lekko piwniczny smak oraz przybierać wspomnianą barwę. Szczególnie popularne wśród nich są tzw. Pu-erh – surowa lub dojrzała. Inna odmiana czerwonej herbaty to np. Puszong. Jak poznać dobrej jakości produkt będąc na zakupach? Czym właściwie jest herbata czerwona oraz co warto wiedzieć o właściwościach herbaty rooibos?

Czerwone herbaty świata

Proces powstawania herbaty czerwonej wiąże się z fermentacją mikrobiologiczną (inaczej, nieenzymatyczną). W jej wyniku pojawiają się właściwości prozdrowotne. Każdy z rodzajów herbat czerwonych np. Pu-erh lub Puszong, cechuje odmienny smak i aromat. Do otrzymania naparu stosowane są odpowiednio przerobione młode liście lub nierozwinięte ich pączki. Mają one charakterystyczną, czerwoną barwę na końcach.
Określenie czerwone napary dotyczy wszystkich herbat i roślin, przygotowanych w sposób pozwalający uzyskać wspomniany kolor (proces oksydacji – utlenianie). Za ciekawostkę można uznać fakt, że Chińczycy uznają, że jest to herbata czarna. Określają oni bowiem kolory herbat według ich naparu, a nie suszu.

Jak herbata rooibos wpływa na nasz organizm?

Chodź rooibos określa się potocznym nazewnictwem czerwona herbata, to tak naprawdę nie ma nic wspólnego z krzewem Camellia sinensis (afrykański krzew). Zaliczana jest do tego typu napojów, dzięki uzyskanej barwie. Z kolei, w połączeniu z dodatkami, jak np.:

  • skórka pomarańczy,
  • kawałki cynamonu i jabłka,
  • goździki, itp.,

posłuży jako tzw. herbata zimowa. W takim wydaniu będzie się sprawdzać podczas chłodniejszych wieczorów z uwagi na właściwości rozgrzewające. Należy przy tym zaznaczyć, że jej kolor może wówczas mocno odbiegać od czerwonego. Jak herbata rooibos wpływa jeszcze na nasz organizm?
Przede wszystkim przyczynia się do poprawy samopoczucia oraz jest cennym źródłem m.in.:

  • witamin (ze szczególnie dużą dawką witaminy C),
  • mikroelementów (cynk, żelazo, magnez, fluor),
  • przeciwutleniaczy (wspomagają układ odpornościowy, opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi),
  • kwasy fenolowe (działają osłonowo na układ pokarmowy).

Dobra herbata czerwona – po czym ją poznać?

Będąc w miejscu, jakim jest sklep z herbatami, często pojawiające się w głowie pytanie to – kiedy czerwona herbata będzie najlepsza? Zasadniczo, w tej kwestii wysoka cena jest adekwatna co do jakości produktu. Nierzadko będąc w dobrej herbaciarni, sprzedawca proponuje spróbowanie poszczególnych odmian herbaty czerwonej i wszystkich tych, których klient jest ciekaw. Dobrze jest więc dopytać pracowników o pochodzenie produktu oraz zwrócić uwagę na:

  • sposób przechowywania – prawidłowo, jak znajdują się w puszkach lub szczelnych słojach,
  • wygląd mieszanki do zaparzania – czy nie posiada np. pleśni, jednolity kolor w przypadku jednego rodzaju herbaty.

W sytuacji, gdy klient nie jest przekonany co do konkretnej odmiany czerwonego naparu, warto wtedy zdecydować się na zestaw herbat. Dzięki temu, najsmaczniejszy produkt zostanie wyselekcjonowany i dopasowany pod użytkownika. Zestawy herbat czerwonych to również dobry pomysł na prezent lub w przypadku chęci poprawy figury. Jej regularne picie pomaga bowiem w walce z redukcją tkanki tłuszczowej.