Herbata z imbirem w kuchni


herbata z imbirem

Imbir w kulinariach

Imbir w zastosowaniach kulinarnych znany jest od bardzo dawna. Posiada także liczne właściwości zdrowotne, które są chętnie wykorzystywane przy leczeniu przeziębień i poprawie odporności. Również herbata z imbirem, to nie tylko zdrowy napój, ale też ciekawy składnik do wykorzystania w kuchni. Do czego więc sprawdzi się najlepiej ta aromatyczna i dobra herbata?

Herbata z imbirem jako składnik potraw

Jedni imbir kochają, inni nienawidzą. Trudno bowiem ukryć, że posiada dość specyficzny, ostry smak. Można go potraktować jako samodzielną przyprawę. Jednak jeszcze lepszą opcją będzie herbata z imbirem jako baza lub dodatek do różnorodnych potraw i dodatków.

  • Baza do smoothie – smoothie można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Jest to napój szczególnie znany osobom dbającym o zdrowe odżywianie i walczących o utratę wagi. Zamiast więc używać mleka lub wody, zielona herbata z imbirem sprawdzi się doskonale jako baza. Otrzymamy nie tylko ciekawy smak, ale i skorzystamy ze zdrowych właściwości imbiru.
  • Sosy i marynaty – zarówno imbir, jak i herbata czarna lub zielona, to składniki świetnie znane w kuchni azjatyckiej. Dlaczego więc nie wykorzystać herbaty z imbirem jako bazy do przygotowania marynaty do mięsa? Wystarczy do tego dobra herbata imbirowa, sos sojowy, odrobina czosnku i miodu.
  • Wypieki i desery – herbata matcha jest od dawna jednym z głównych składników w ciastach, lodach i innych deserach w Japonii. Jeśli chcemy nadać im nieco pikanterii, można w powodzeniem matchę zamienić na herbatę z imbirem. Szczególnie dobrze pasuje do popularnych także w naszym kraju ciasteczek korzennych.
  • Owsianki – poranne owsianki na mleku okazują się zbyt monotonne? Może więc warto zamienić poranną kawę na pobudzającą owsiankę na bazie czarnej herbaty z imbirem? Dzięki temu otrzymamy zdrowe śniadanie oraz dobry zamiennik kawy, którą nie każdy może spożywać.

Napój w różnych odsłonach

Oczywiście nie można zapominać, że najlepsze herbaty imbirowe mogą być składnikiem innych aromatycznych napojów. Na przykład, schłodzona herbata z imbirem, rum i sok z limonki stworzą orzeźwiający i aromatyczny drink. Można także pominąć alkohol, zastępując do na przykład aromatem rumu.

Ciekawym pomysłem jest też mrożenie imbirowej herbaty w foremkach do lodu. Dzięki temu otrzymamy gotowy dodatek do aromatyzowania i schładzania innych napojów. Możliwości są naprawdę szerokie, warto też nieustannie szukać nowych smaków i eksperymentować.